вторник, 18 октомври 2011 г.

Пилешки сармички в лозов лист Адела

Необходими продукти:
1 пилешки гърди (200 г филе)
1 пилешки бульон
1 с. л. брашно
30 г краве масло
1/2 кофичка сметана
сол и черен пипер на вкус
1 буркан лозови листа Адела за сармите
2–3 щипки гранулиран чесън
1/2 ч. л. майорана
1 с. л. соев сос
3–4 с. л. зехтин
1 голяма глава лук
200 г ориз
1/4 ч. ч. саламура от лозовите листа
Начин на приготвяне:

1. Месото се накълцва наситно, маринова се със соевия сос и гранулирания чесън и се разбърква. Оставя се да престои около 10 минути.

2. Ситно нарязаният лук се запържва за не повече от минута, добавя се изчистеният и измит ориз и се пържи, докато стане стъклен (в случай че пърженето е проблем, оризът се сварява предварително при съотношение с водата 1:1; едва след това се слага при лука).

3. Прибавя се пилешкото, разбърква се и се наливат 200 мл вода. Разбърква се няколко пъти и се задушава, докато оризът напълно поеме течността. Подправя се с майораната, солта и чесъна и се разбърква.

4. Дъното на тенджера се покрива с лозови листа. В останалите листа се слага по 1 лъжица от плънката и се завиват сарми. Притискат се с длан, за да не се разтворят, подреждат се в тенджерата и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Затискат се с чиния и се варят на тих огън около 20 минути.

5. Маслото за соса се разтопява, поръсва се брашното и се разбърква. Добавя се саламурата и се овкусява с натрошения бульон. Щом кипне, се отстранява от котлона, сипва се сметаната и се бърка, докато сосът се уплътни.



Следете вкусните ни конкурси и награди от тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар