петък, 28 октомври 2011 г.

Превърнете недостатъците си в предимства

Няма идеални хора, има такива, които се притесняват от недостатъците си, и други, които имат самочувствие и умело превръщат недостатъците си в предимства.

Не е важно какво продавате, важно е как го продавате! Става ли дума за кариера, гледайте на себе си като на стока, която независимо от добрите и лошите си качества, трябва успешно да се продава. За жалост много малко хора успешно продават труда си. За да промените този повсеместен факт, започнете с едно от най-важните неща – превърнете недостатъците си в предимства.

И така! Ако работите по-бавно от другите, се постарайте репутацията ви пред шефа да не бъде на флегма, а на служител, който показва висок професионализъм в изпълнението на задълженията си. Все пак бързата работа е срам за майстора.

Ако пък сте властна натура, склонна към конфликти, то навярно рано или късно ще се превърнете в черната овца в екипа. Това обаче са също хора, които могат да поемат отговорност, организирани са, имат цели и умело ги постигат. Представите ли се в очите на шефа в тази светлина, нищо чудно скоро да бъдете повишени в тиймлийдър.

Тези от вас пък, които са безкрайно педантични, често критикуват работата на колегите си и никога от нищо не са доволни, навярно лесно си печелят врагове във фирмата. Не е толкова лошо да имате педант в екипа си обаче – той винаги ще свършва това, което вие не сте, ще изглажда нещата до съвършенство и ще представи един идеален продукт пред шефа ви, който може да спечели голям бонус за екипа ви. Така че не бъдете негативно настроени към педанта.

Ако сте твърде разсеяни, винаги отнесени, дразнещи с това, че трябва да ви се повтаря всичко по 100 пъти и на практика физически сте в офиса, но духом почти никога не се засичате с колегите си, нищо чудно да отнасятe по някоя и друга критика. На пръв поглед изглежда, че нищо не вършете, докато другите работят, та пушек се вдига. Но всъщност вие сте просто вглъбени в работата си, нали така?! Оставете колегите и шефа си с впечатлението, че това е вашият стил на работа, тъй като сте креативни, творчески натури, виртуози, които се нуждаят от свобода на духа, за да им се получават нещата в работата. Често от тези хора може да получите най-брилянтните идеи.

Има и такива, които приемат твърде присърце работата, тънкообидни са и всяка критика от страна на шефа или колегите им действа зле на нервната система (и на нервната система на околните). Покажете пред шефа си, обаче, че сте изпълнителни и за вас критиката е градивна и има положителен резултат върху работата ви.

Винаги може да извлечете полза, дори от негативното, лошото, несъвършеното, стига да погледнете под друг ъгъл на нещата. Важно е да преместите акцента от недостатъците върху предимствата си.



Следете вкусните ни конкурси от тук ! :))

Няма коментари:

Публикуване на коментар